månadsarkiv: maj 2014

Nytt träningsprogram, och ryggskott?

Förra veckan påbörjade jag mitt nya träningsupplägg som jag fick från Linda på Aktivitus. Fokus ligger på löpning och cykel, och det sträcker sig 16 veckor framåt. Jag bestämde mig iochmed detta för att köra mitt första triathlon, och det blir Tjörn Triathlon den 30:e augusti.

Jag kände direkt att det var skillnad på träningen nu jämfört med hur jag har kört tidigare. Vissta har jag kört pulsbaserat även tidigare, men nu är mina pulszoner ordentligt justerade uppåt, vilket gör att intensiteten i träningen också blir högre. Det är kvalitet rakt igenom. Men samtidigt visar det nog att jag har högre kapacitet än vad jag sett tidigare, speciellt på cykeln.

Tyvärr så missade jag alla sköna långpass som jag skulle ha kört i helgen, på grund av ett ryggskott. Det började som en lättare sträckning i ryggen på gymmet i fredags morse. Vila tänkte jag, och hoppade över simpasset på eftermiddagen. Jag hade lite svårt att hitta en bra sovställning, men det var inga större problem.

Sen skulle jag vända på mig i sängen, och då small det till. En fruktansvärd smärta, och ingen möjlighet att flytta på mig. Jag stod på alla fyra i sängen och kunde inte lägga mig ner eller ställa mig upp, så tillslut var Linda tvungen att ringa på en ambulans. Dom kunde konstatera att det troligen var ryggskott, och att allt jag behövde var smärtstillande. Och sånt har jag ju hemma, exakt samma dos och sort som när jag bröt revbenet för några veckor sedan.

Värktabletterna löste upp den svåraste krampen, så jag kunde sova. Men hela helgen blev det vila, och jag missade två långpass. Men kroppen behöver ju återhämtning också, så det blir nog bra ändå. Får hoppas att det är såpass bra att jag kan klara av alla cykelpass som skall köras denna veckan bara.

En rapport från Göteborgsvarvet 2014

göteborsvarvet_2014

Då var det äntligen dags för göteborgsvarvet, och för första gången sedan 1989 så hade jag lagt upp träningen för att satsa på att springa bra. Jag sprang iochförsig förra året, men då var det mer som ett träningspass.

Förberedelserna under veckan var inte direkt på topp. Jag hade bestämt mig för att ta ett sista tempopass på måndagen, så jag och CJ stack upp till Slottskogsvallen och körde 5 200-meters intervaller. Jag fick en akut löparmage, och var tvungen att springa in på bouleklubbens toalett både innan och efter intervallerna. Höll dock bra tempo, c:a 3:10, på intervallerna.

Tisdag var vilodag, körde bara ett styrketräningspass, och på Onsdagen var det dags för varvsstafetten. Tanken var att köra 4km i hårt tempo, och sedan vila tills lördagen, men vi fick ett avhopp i ett av lagen, så jag fick springa två sträckor. Det var iofs ganska skönt att få ett nedvarvningsvarv, jag tror att det gjorde gott i benen. Första sträckan sprang jag på 13:40, och den andra på 15:27.

varvstafetten

Torsdagen, som skulle vara vilodag, började med att jag var tvungen att hoppa in i fotbollslaget på morgonen, så jag fick ett hårt intervallpass på 6km. Men sedan vilade jag.  På fredagen följde jag Emma från Aktivitus sistaminutenråd, och käkade mer kolhydrater än vanligt. Två extra mackor på dagen, och en tacomiddag på kvällen.

Lördag morgon. Racedags. Vanlig frukost 08.00, och a det lugnt. Gick runt på gräsmattan och stretchade. Tog en vegetarisk taco 10.00, och drack två glas vatten under förmiddagen. 11.00 satte jag mig i bilen och körde in till jobbet, där jag gjorde ett toabesök innan jag promenerade de sista 3km upp till slottskogsvallen.

Mötte upp CJ i slottskogen, och när jag knöt skorna, så gick en ögla på mina kinavara 4. Det andra paret på två månader som går sönder. Sköna att springa i, men alldeles för klena. Vi knallade upp till starten, lämnade in min väska, och värmde 2km på grusplanerna
Jag hade 0,5 liter sportdryck med mig, och gick och sippade på den ända fram till start.

12:50 ställde vi oss i startgrupp 2, där vi träffade CarlJohan. Min tanke var att gå ut i 4:15 fart, och höja om det kändes bra. Man vet aldrig hur dagsformen är, och jag kände mig trög på morgonen.

13:03 går startskottet. Jag trodde att det skulle vara lite tempo nu när man sprang i startgrupp 2, men det gick fruktansvärt segt hela vägen till säldammsbacken. hoppade runt i omkörningsfil, men lyckades ändå hålla 4:15 tempo. Andra kilometern uppför säldammsbacken fick jag upp pulsen, och ett tempo strax över 4:00 kändes ganska lagom.

Jag hade bra koll på pulsen, och försökte ligga på mjölksyragränsen hela tiden. Det gick bra genom majorna och upp på älvsborsbron. Här drog jag ner på takten lite, och försökte ligga på samma puls hela tiden, och kilometern uppför bron var min långsammaste, förutom starten, på 4:11. CJ släppte uppför bron.

Eftersom det var såpass varmt, så drack jag lite mer än planerat. Tanken var att dricka sportdryck på varannan station, men inget vatten. Nu tog jag en liten klunk vatten på tre av dessa stationerna också, mest för att svalka mig lite. Hisingssidan var varm. Men jag kunde hålla bra fart, och efter 10k passerade jag CarlJohan som hade sprungit om mig nedför älvsborgsbron. Han såg ganska sliten ut, men jag kände mig fräsch, så jag fortsatte i  samma tempo.

Eftersom jag inte kände mig trött i benen när jag låg på, så kunde jag hålla ett jämnt och högt tempo, så sträckan mellan 12 och 19 km skilde det bara 4 sekunder mellan snabbaste (3:59) och långsammaste (4:03) km, förutom uppför avenyn som gick på 4:07.

När jag passerade sista stationen med sportdryck på Vasagatan, var det dags att lägga in spurten. Nu struntade jag lite i om jag skulle dra på mig mjölksyra, och ökade tempot uppför linnegatan. Det straffade sig nog lite, eftersom km efter gick på 4:11. Men sen kunde jag avluta starkt med 3:56 och 3:34 på sista två km. Det var inte förrän här som det började göra ont att springa, och då har jag disponerat krafterna riktigt.

20km markeringen passerade jag på 1:23 enligt den officiella klockan, och jag visste att jag startat 3 minuter senare, så med en bra avslutning så skulle jag klara 1:25!

Sista uppförsknycken i slottskogen, och in på vallen. Tryckte på ordentligt, och stoppade klockan på linjen. 1.26:11 stod den på, och jag förstod att klockan vid 20km markeringen hade gått fel, men det gjorde ingenting. Jag hade krossat mitt galna rekord från 1989 med nästan 10 minuter, jag hade sprungit under drömgränsen på 1:30, och jag hade sprungit ifrån både CJ och Carljohan.

En skön känsla att bli duschad av vattenflaskor i det strålande solskenet på slottskogsvallen. CarlJohan kom med en svamp några minuter senare, även han hade klarat drömgränsen på 1:30 med en dryg minut.  Några minuter senare kom en besviken CJ i mål. Han hade dragit på sig syra uppför bron, och inte kunnat skakat av sig det under resten av loppet.

Vi tog en gemensam segerbild via marathonfoto, innan vi skildes åt. Nöjd promenerade jag ner mot vasagatan och tittade på alla som hade sista biten kvar. Ännu mer nöjd blev jag när jag kollade in resultaten. officiell tid blev 1:26:11, och placeringen blev 588.

Det kanske räcker till startgrupp 1 nästa år. Och om allt går som det skall kanske man skall ta sikte på nästa drömgräns…

Långpass paleo style

Har läst en massa om Paleo och LCHF och träning i veckan. LCHF har jag testat tidigare, och det är inte riktigt nåt för mig. Allt för mycket fet mat. Paleo verkade däremot mer lovande. Problemet för min del är att inte äta mejeriprodukter och spannmål. Däremot kan man välja vilka spannmål man skall äta och vilka man skall låta bli.

Jag har ju sedan tidigare valt bort socker och bröd, och med detta också vetemjölet. Men vad jag inte har kännt till är att jag har valt bort gluten också, och det kommer jag att fortsätta göra, men nu mer aktivt. Jag har också fått större förståelse för skillnaden mellan ekologiska och övriga livsmedel. Så nu har jag gått över helt på ekologiska livsmedel över hela linjen. Det svider till lite i plånboken, men det är det värt.

Jag hämtar ju numera mjölk från en bondgård i närheten, och gör mitt eget smör och yoghurt. Det kommer jag att fortsätta med. Jag kommer också att fortsätta med min gröt på morgonen, men kanske lägga till lite mer kokos, som är en råvara jag inte har jobbat så mycket med. I alla fall, huvudtanken är att inte äta någon mat som har några tillsatser i sig. Det blir lite som en blandning av Paleo och rawfood och glutenfritt. Tror att det kommer att fungera bra för mig/oss i familjen.

Jag testade iallafall ett recept jag hittade på bloggen under vårt tak på Energibars. Jag var ute på mitt sista långpass innan göteborgsvarvet imorse, och tog med en bit. Eftersom jag kör train low, väntade jag med att ta en tugga tills efter en timme, och sedan en gång i halvtimmen.

Den gav inte den där kicken som man kan få av sockerstinna energibars, men den gjorde inte heller att jag stumnade, så det får bli melodin på mina träningslångpass. Om jag sedan kommer att köra det på tävlingar eller inte får jag se. Om jag vänjer mig av helt från socker kanske det är bättre att undvika det på tävlingar också. Blir en väldig massa att bära med sig själv då dock…

Löpningen då? Jo, jag har ju haft lite känningar i vaderna sista tiden. Antagligen beroende på att jag har lagt om tekniken lite. Så efter ett tips från min löpcoach Emma på Aktivitus, så fokuserade jag mer på att inte landa på tårna, utan mer på hela foten. Jag tog fram mina gamla skor med mycket drop och körde. Det kändes riktigt ovant i början, men det var skonsamt mot vaderna, och nu känns det bra.

Triathlontest på Aktivitus

Så var det dags att testa sig på riktigt. I söndags var jag i Aktivitus lokaler i Kviberg för ett triathlonpaket. Det innebär:

  • Ett Avancerat test på löpband med laktatmätning
  • Ett Avancerat test på cykel med laktatmätning
  • Ett VO2max-test på cykel eller löpband
  • Ett Personligt anpassat träningsprogram över 16 veckor med inriktning mot Triathlon (cykel+löpning)

Jag började med mjölksyratröskeltest på ergometer. Uppvärmning, och sedan igång. runt 80rpm, och en initial belastning på 80W. Ökade sedan med 40W var tredje minut, ett stick i fingret och mätning av mjölksyrahalten i blodet. Orken i benen tar slut långt innan kondisen, och redan vid 154 i puls är mjölksyran på topp. Här är en bild över testresultatet:
cykeltest

Sedan var det dags för samma mätning, fast denna gång på löpbandet. Jag fick gå och jogga sakta tills dess att mjölksyran var nere på rätt nivå, och sedan började testet. 1 grads lutning, och 12km/h på löpbandet. En ökning på 1km/h var 4:e minut, och mätning av mjölksyran. Som man ser på diagrammet nedan, så är både pulskurvan och mjölksyrekurvan mycket jämnare, beroende på att jag springer mer än jag cyklar.
löptest

Jag blev däremot lite överraskad av resultatet. Snabbt förklarat så skall jag hålla mig i den blå zonen på långpass, den gröna på distanspass, och den röda på intervallpass.

Omräknat till hastighet motsvarar det 5:00 – 4:20 tempo på långpass, 4:20-3:45 tempo på distanspass, och snabbare än 3:45 på intervallpass. Ganska mycket hårdare än de pass jag kör nu, speciellt på distanspassen där jag ligger och fiser i 4:30 tempo.

Avlutningsvis var det dags för ett VO2max test. På med mask över näsa och mun, och upp på löpbandet igen. Patrik tyckte att vi skulle börja det i 15km/h, och sedan hålla samma hastighet, men öka lutningen med 2 grader varje minut. Stenhårt.

Jag nådde min maximala syreupptagningsförmåga vid 6 graders lutning, men med en kille som står bredvid och skriker fortsätt, så är det inte mycket annat att göra. 5 minuter in vid 8 graders lutning skriker jag i masken och stannar bandet. Benen är som stockar, men jag har inte riktigt nått upp till maxpuls, den stannar på 167.

Värdet då? 4,23 liter/minut eller omräknat 58,9ml/Kg/min. Inte på något sätt ett maxresultat, men fullt tillräckligt jämfört med normalfördelningen.

vo2max

 

Så nu väntar jag bara på mitt anpassade träningsprogram, det dröjer c:a två veckor. Sedan blir det hårdträning hoppas jag!

Bästa starten på dagen – en rejäl frukost.

Jag har testat en massa olika färdiga produkter, både müsli och gröt, och slutligen kommit fram till en blandning som jag håller fast vid. Här kommer ett recept på min specialgröt.

Tomas specialgröt
2 dl fiberberikade havregryn
2 dl rågflingor
2 dl dinkelflingor
1 dl rostade pumpakärnor
0,5 dl hackede hasselnötter
0,5 dl hackade torkade aprikoser
Blanda väl i en stor burk.

Tillagning:
1dl specialgröt, 1krm salt, 1 1/2 dl vatten.
3:30 i micron på högsta effekt.

Servering:
0,5 dl mandlar
0,5 dl russin
2 msk solrosfrön
flytande honung
3 dl mjölk

Till detta dricker jag piggelindrink och grönt te eller kaffe.
Dubbel sats piggelindrink med honung om jag har tränat innan, annars utan.

Och ja just det, här kommer receptet på piggelindrinken. Receptet är ursprungligen från en barbapapabok från 70-talet, och jag har tagit det med mig genom hela livet.

Piggelindrink, 1 sats
1 ägg
(1msk honung)
2 dl apelsinjuice

Vispa ihop honung och ägg för hand i en bunke. Tillsätt juice, och vispa ihop alltihop. Häll över i ett glas.

En dubbel piggelindrink fungerar också perfekt som återhämtning direkt efter ett hårt träningspass. Både snabba kolhydrater och bra med protein.